Mužská role a její vývoj ve společnosti - Vláčilová, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce pojednává o mužské roli a jejím vývoji ve společnosti, přičemž toto téma je v současné době často diskutované. Z tohoto důvodu hlavní cílem práce je poukázat na vývoj mužské role v minulosti a jeho vliv na současný stav mužství v partnerských vztazích a rodině. Dílčím cílem práce je porovnat mužské role v partnerství a rodině s generačním odstupem. Teoretická část této práce pojednává o mužské roli v současnosti, konkrétněji o krizi mužství a tlaku společnosti na muže, jsou zde vymezeny pojmy jako sexuální identita, rodová identita a podstatná část je věnována předávání mužství ve výchově, vztahu otce a syna a krizi otcovství. Neméně podstatná je část zaměřená na mužskou roli partnera - manžela. Teoretická část je zakončena kapitolou, jež krátce představuje mužská hnutí v ČR. Informace potřebné ke zpracování empirické části byly získány metodou kvalitativního výzkumu, technikou polořízeného rozhovoru s muži, kteří byli dle věku rozděleni do dvou skupin, a tím bylo umožněno porovnání názorů dvou generací. Tématem výzkumu bylo porovnání názorů respondentů na vývoj mužské role, na změny mužské role v partnerských vztazích a v rodině a dále pak vliv absence otců na formování mužské role. Výsledky práce poukazují na podobnost i rozdílnost názorů dvou věkových skupin mužů na výše uvedená témata. Tato srovnání nabízí několik podnětů k zamyšlení a nastiňují možná vysvětlení problematiky týkající se krizí mužských rolí. Výsledky práce mohou být cenným zdrojem informací pro všechny muže, kteří hledají svou mužskou identitu a ve svém životě se potkali s problémy ve svém partnerském či rodinném životě. Dále tato práce může posloužit ženám, které mají zájem lépe porozumět mužům. Kromě toho by mohla být přínosem při výuce gender problematiky či sociologie rodiny.
Male role and its developement in society
Keywords: mužská role; mužství; otcovství; otec; partnerství; sexuální identita; společnost; male role; manhood; fatherhood; father; partnership; sexual identity; society