Umírání a smrt dětí v období baroka v českých zemích - Skalická, Terezie (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce se zabývá problematikou umírání a smrti v období baroka se zaměřením pozornosti k dětskému věku. Reflektuje pohled na smrt a umírání, pojetí dobré smrti, představy o posmrtném životě a pohřební obřad. V souvislosti s dětským věkem zkoumá především kojeneckou úmrtnost, souvislost kojení s mírou úmrtnosti a význam křtu. Vychází z demografických výzkumů rodiny a upozorňuje na vztah mezi vysokou mírou porodnosti a úmrtnosti. Snaží se hledat příčiny dětské úmrtnosti ? podvýživa populace, neexistence lékařské péče, snadné šíření infekčních chorob, válečné události a demografické krize, postavení a zaměstnanost ženy. Zkoumá postoj rodičů k dětem, jejich smrti a pokouší se poodhalit jejich myšlenkový a emoční svět, k čemuž výrazně napomáhá rozbor unikátních pamětí Alžběty Lidmily z Lisova. Ve vztahu k úmrtnosti neopomíjí ani situaci nemanželských dětí.
Children´s death and dying in the baroque epoche in Czech countries
Keywords: smrt; umírání; dětský věk; baroko; poslední věci člověka; křesťanství; kojenecká úmrtnost; dětská úmrtnost; paměti Alžběty Lidmily z Lisova; křest; pohřeb; lidová zbožnost; české země; death; dying; children?s age; baroque; last things of man; Christianity; infantile mortality; infant mortality; memoirs by Alžběta Lidmila from Lisov; baptism; funeral; folk devotionalism; Bohemia