Problematika azylových domů - standardy kvality sociálních služeb v praxi a jejich přínos - Podráská, Jitka (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá standardy kvality sociálních služeb v zařízení azylového typu. Při zkoumání problematiky se zaměřuji na zavádění standardů kvality sociálních služeb do praxe v konkrétním zařízení sociálních služeb Domově pro matky s dětmi v tísni v Klatovech. V první části práce vymezuji samotný pojem sociální služba a nahlížím jej v kontextu historie sociálních služeb a současné legislativy. Dále se v ní zabývám pomocí matkám s dětmi, kterou mohou využít. Další bod je věnován konkrétnímu sociálnímu zařízení domovu pro matky s dětmi. Hlavní část práce tvoří standardy kvality sociálních služeb a jejich zavádění do praxe. Cílem šetření je porovnání situace v zařízení v období před a po zavedení standardů kvality a následné posouzení přínosu zavedení standardů do zařízení sociálních služeb pro matky s dětmi.
Problematic of asylum houses - the quality standards of social services in practice and their benefits.
Keywords: sociální služby; zákon o sociálních službách; azylové domy; uživatel; standardy kvality sociálních služeb.; social services; law on social services; shelters; user quality standards of social services benefits.