Sledování sezonality v zubním cementu zvířat a využití této metody v archeologii - Pořádková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
V diplomové práci nazvané "Sledování sezonality v zubním cementu zvířat a využití této metody v archeologii" se věnuji jedné z nejvíce spolehlivých metod pro určování věku cementochronologii, neboli analýze přírůstků zubního cementu. Použitím této metody je možné relativně přesně zhodnotit stáří jedince a určit i jeho dobu ulovení, čímž hlouběji pronikáme nejen do problematiky paleoekologických podmínek archeologických situací, ale i do ekonomicko-sociálních vztahů tehdejších populací. Cementochronologie také umožňuje zkoumat strategie lovu a osidlování, tzn. kdy a za jakým účelem bylo osidlováno konkrétní místo. Diplomová práce shrnuje dosavadní poznatky o této metodě a porovnává je s výsledky získanými pomocí analýzy přírůstků zubního cementu, která byla aplikována na referenční zoologický i archeozoologický materiál.
Research of seasonality in the animal dental cement and the use of this method in archaeology
Keywords: sezonalita zvířat; zubní cement; cementochronologie (analýza přírůstků zubního cementu); lov; seasonality; dental cement; cementochronology (analysis of increments of the dental cement); hunting