Možnosti zaměření prostorového členění malých stavebních objektů - Bísková, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce je popsat, zhodnotit použití a přesnost u jednotlivých geodetických metod a jejich vývoj pro zaměření prostorového členění malých stavebních objektů, jako například památníků, kašen, soch a dalších objektů. Popisuje již zmíněné metody i potřebné vybavení pro geodetická měření od eklimetru u stolové metody až po moderní laserové skenery. Podrobněji jsou popsány metody fotogrammetrie a laserového skenování. U laserového skenování je velmi zajímavý jeho rychlý vývoj. Již dnes máme možnost využít velmi moderní technologie, díky níž můžeme získat trojrozměrné obrazy využitelné hlavně pro dokumentaci památek či jiných stavebních objektů.
The possible direction of the spatial division of small buildings
Keywords: fotogrammetrie; skenování; 3D; zaměření; metody; photogrammetry; scanning; 3D; focus; methods