Typologie a charakteristika ženských postav ve vybraných dílech G. Sandové a B. Němcové - Sedmíková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zaměří na život a tvorbu spisovatelek G. Sandové a B. Němcové jakožto průkopnic žen v literatuře v polovině 19. století. Základním cílem je charakterizovat a srovnat ženské postavy ve vybraných dílech obou autorek. Zároveň se práce pokusí o typologizaci a tematické vymezení zvolených hrdinek a určit jevy, které jsou dílům společné a rozdílné. Konkrétně se bude jednat o díla G. Sandové Consuela a Valentina, z díla B. Němcové práce bude analyzovat Divou Báru, Chýži pod horami, V zámku a podzámčí, Rozárku a Barušku. Práce se rovněž pokouší určit, zda mezi spisovatelkami existovalo vnější propojení, tj. jaká byla míra inspirace textů G. Sandové ze strany B. Němcové.
Typology and characteristics of female characters in selected works of G. Sand and B. Němcová
Keywords: Božena Němcová; George Sandová; ženské hrdinky; ženy v literatuře; Božena Němcová; George Sand; heroines; women in literature