Hodnocení jakostních ukazatelů syrového kravského mléka ve vybraném zemědělském podniku - Tibitanzlová, Linda (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem diplomové práce bylo posouzení vybraných jakostních ukazatelů v závislosti na chovu, roku a sezóně. Ve třech vybraných zemědělských podnicích byly v rámci pravidelných kontrol získány bazénové vzorky mléka, u kterých byly sledovány následující ukazatele: celkový počet mikroorganismů (CPM), počet somatických buněk (PSB), obsah tuku, obsah bílkovin, obsah kaseinu, bod mrznutí, obsah tukuprosté sušiny (TPS) a obsah močoviny. Výsledky z jednotlivých zemědělských podniků byly mezi sebou porovnávány a byly vysvětleny příčiny rozdílů a kolísání jakosti mléka.
Assessment of raw cow milk quality indicators in agricultural enterprise
Keywords: kontrolní vzorek; složení mléka; kvalita mléka; kráva; cow; bulk milk; milk composition; milk quality