Postoj vysokoškolských studentů k budoucí rodině a rodičovství - Valvodová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
V devadesátých letech minulého století došlo v České republice k proměnám rodinného chování. Změnily se hodnoty a hodnotová orientace. Mění se postoj k tradiční dělbě rolí v rodině. Mladí lidé mají dnes široké možnosti týkající se profesní dráhy i životního stylu (singles), které ne vždy korespondují s tradiční formou soužití (manželství). Cílem bakalářské práce bylo zjistit postoj studentů Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích k institutu manželství a rodičovství. Dílčím cílem bylo zjistit, zda studenti preferují manželství nebo alternativní formy společného soužití a jejich pohled na rodinný a profesní život, rozdělení rolí muže a ženy v rodině a jejich postoje k rodičovství. V teoretické části popisuji problematiku rodiny, manželství a rodičovství. Zabývám se také rolemi muže-otce a ženy-matky, vysokoškolským vzděláním, zaměstnáním žen a dvoukariérovým manželstvím. Tyto informace jsem získala obsahovou analýzou sekundárních dat. Výzkumná část byla provedena formou kvantitativního šetření. Data byla získána metodou dotazování, technikou dotazníku. Z výsledků výzkumu vyplývá, že instituty rodiny a manželství jsou pro vysokoškolské studenty stále důležité. V manželství chce žít převážná část vysokoškolských studentů. Většina z nich však chce vstoupit do manželství až po určité době společného soužití. Studenti, po ukončení bakalářského studia, většinou upřednostňují navazující magisterské vzdělání před založením rodiny. Většina studentů plánuje dvoudětnou rodinu, ale narození prvního dítěte plánuje po ukončení studia nebo je odsouvá do ještě pozdějšího věku. Výsledky práce přinášejí informace o budoucím rodinném chování vysokoškolských studentů a o jejich postojích k dalšímu studiu. Výsledky mohou být podkladem pro další výzkumy týkající se chování současných vysokoškoláků po dokončení studia.
The attitude of university students to future family and parenting
Keywords: manželství; nesezdané soužití; postoj; rodičovství; rodina; student; marriage; cohabitation; attitude; parenting; family; student