Využití konceptuálních metafor v českém reklamním diskurzu - Hapková, Klára (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaná diplomová práce se zabývá využitím tzv. konceptuálních metafor v českém reklamním diskurzu. První kapitola teoretické části je věnována reklamě a jejím charakteristickým rysům. Druhá kapitola je zaměřena na teorii metafory a seznamuje čtenáře blíže s kognitivní lingvistikou a také s jedním z objektů jejího zájmu, konceptuální metaforou. V praktické části práce jsou pak prezentovány výsledky analýzy zaměřené na distribuci konceptuálních metafor v reklamních textech propagujících mimo jiné nápoje, potraviny, drogistické zboží, módu, automobily či finanční produkty.
The use of conceptual metaphors in Czech advertising discourse
Keywords: reklama; reklamní diskurz; kognitivní lingvistika; konceptuální metafora; analýza reklamních textů; advertising; advertising discourse; cognitive linguistics; conceptual metaphor; analysis of advertising texts