Organizované a individuální aktivity seniorů v domovech pro seniory - Sehnoutková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2020)
V teoretické části mé práce se zabývám obecnými pojmy ohledně sociální práce, sociálního pracovníka, mlčenlivostí, nebo standardy kvality sociálních služeb. Dále se zabývám oblastí, která je pro mou práci klíčová což jsou senioři, jejich aktivity, kvalita života, či trávení volného času. V praktické části mé bakalářské práce se věnuji aktivitám v domově pro seniory, konkrétně v G centru Tábor. Cílem mé práce je zjistit, jaké aktivity jsou seniorům skutečně nabízeny a identifikovat faktory, které ovlivňují účast na aktivizačních programech. Ve výzkumu se zabývám otázkami, zda se konkrétní senior účastní, či nikoli, které aktivity jsou nejžádanější, nebo jaké jsou hlavní faktory, které mají vliv na účast. Vymezených cílů jsem dosáhla využitím kvalitativního výzkumu. Data jsem získala pomocí polostrukturovaného rozhovoru, jeho přepis rozdělila do kódů a následně do kategorií. Výzkumným souborem bylo 6 klientů G centra Tábor. Výzkum jsem provedla v červnu roku 2020. Myslím, že má bakalářská práce může sloužit jako zpětná vazba zaměstnancům a vedení G centra Tábor od jejich klientů.
Organized and individual activities for seniors in home for elderly
Keywords: senior; domov pro seniory; aktivity; účast; faktory; pensioner; home for elderly; activity; presence; factors