Šikana z pohledu outsidera - Hausnerová, Katrin (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce má teoreticko-empirický charakter. Cílem teoretické části práce je na základě studia odborné literatury popsat problematiku šikany na druhém stupni základních škol, úvod do jednotlivých rolí v ní a bližší popsání pozice outsidera. V práci jsou analyzovány příčiny projevů šikany, chování žáků při setkání se šikanou, druhy prevence a možnosti řešení. V empirické části práce je věnovaná studii, která je zaměřená na konkrétní případy šikany ze vzorku tříd. Dále analyzuje role v šikaně na základě odpovědí a prokazuje přítomnost pozice outsidera. Výzkum je proveden pomocí dotazníkového šetření na vybraných základních školách.
Outsider in bullying situations
Keywords: šikana; outsider; dotazníkové šetření; žáci; základní škola; prevence; bullying; outsider; questionnaire survey; pupils; primary school; prevention