Okresní soud v Lišově v letech 1918-1939 s přihlédnutím ke kriminální agendě - Vojčová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2019)
Prvorepublikové soudnictví v mnohém navazovalo na soudnictví zaniklé Rakousko-Uherské monarchie. Teoretická část předkládané práce ukazuje, jak se změnil trestní zákon a jaká byla organizace soudnictví. Druhá část práce, založená na výzkumu archivních pramenů, je zaměřená na okresní soudy a okruhy případů, které spadaly do jejich jurisdikce na příkladu jihočeského města Lišov v letech 1918-1939. Prostor je zde také věnován nejen osobám soudců a notářů, ale také místnímu potlačovacímu aparátu, a sice městské policii.
The District court in Lišov in the years 1918-1939 taking into account the criminal cases
Keywords: soudnictví; státní správa; první republika; Lišov; přestupky; kriminalita; právo; trestní zákon; advokacie; četnictvo; obecní policie; administration of justice; state administration; The First Czechoslowak Republic; Lišov; contraventions; crime; law; criminal law; legal advocacy; gendarmery; municipal police