Hořické pašijové hry, transendence odbyvatel nebo sousedská volnočasová aktivita? - Novotný, Ivan (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá vznikem pašijových představení v Evropě, v českých zemích a soustřeďuje se na obec Hořice na Šumavě. Popisuje vznik pašijových představení ve vztahu ke křesťanskému svátku velikonoc a od něho vznikající evropské divadelní tradice. Vznik pašijových her byl v prvopočátku založení zcela náboženskou aktivitou, vyjadřující transcendenci obyčejného šumavského lidu, která se postupem času přeměnila v rámci sekularizace společnosti k regionální volnočasové aktivitě.
Hořice passion plays - the trancendent's neighborhood expresion or leisure activity?
Keywords: sousedské divadlo; pašijové hry; tradice; náboženství; volný čas; církev; nezisková organizace;; neighbourly theater; passion plays; traditions; religion; leisure time; the Church; non-profit-making organization;