Problematika dlouhodobého majetku z pohledu české účetní legislativy a Mezinárodních standardů účetního výkaznictví - Novotná, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce je zaměřena na porovnání české účetní legislativy a Mezinárodních standardů účetního výkaznictví v oblasti dlouhodobého majetku. Diplomová práce je rozdělena na dvě hlavní části, na teoretickou a praktickou část. Teoretická část byla vypracována za pomoci odborné literatury a je rozdělena do tří částí. V první části se věnuji dlouhodobému majetku z pohledu české účetní legislativy. V druhé části se věnuji dlouhodobému majetku z pohledu Mezinárodních standardů účetního výkaznictví. Třetí část teoretické práce obsahuje komparaci daného standardu s českou účetní legislativou. Cílem diplomové práce je analyzovat rozdíly mezi českou účetní legislativou a IAS/IFRS v oblasti dlouhodobého majetku a aplikovat tyto rozdíly ve vykazování dlouhodobého majetku na případovou studii v konkrétním podniku. Na vybraných položkách dlouhodobého majetku jsou aplikovány rozdílné přístupy obou legislativ. Konkrétní účetní operace jsou zaúčtovány podle české účetní legislativy a IAS/IFRS a je znázorněno, jak odlišně ovlivní rozvahu a výkaz zisku a ztráty.
The issue of long-lived assets from the perspective of Czech Accounting Standards and International Financial Reporting Standards
Keywords: Dlouhodobý hmotný majetek; Dlouhodobý nehmotný majetek; Česká účetní legislativa; Mezinárodní standardy účetního výkaznictví IAS/IFRS; Rozvaha; Výkaz zisku a ztráty; Long-lived tangible assets; Long-lived intangible assets; Czech accounting standards; International Financial Reporting Standards; Balance sheet; Income statement