Užívání návykových látek v domově pro seniory - Borovková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá tématem užívání návykových látek v domově pro seniory. Práce je rozdělena na část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část obsahuje přehled literatury k danému tématu. Tvoři ji čtyři kapitoly. První kapitola obsahuje přehled legálních a nelegálních látek. Druhá kapitola se zabývá užíváním návykových látek ve stáří. Třetí kapitola definuje stáří, stárnutí a pojem senior. Poslední a čtvrtá kapitola je zaměřena na vymezení pojmu domov pro seniory a jsou zde uvedeny podmínky pro přijetí seniora do domova pro seniory, poskytované služby včetně uvedeného počtu domovů pro seniory v současné době v České republice. Cílem bakalářské práce je zjistit, jaká je obecná informovanost seniorů o návykových látkách (o druzích návykových látek, jejich účincích, vytváření závislosti, zdravotních a sociálních komplikacích abúzu, možnostech prevence a léčby). Dílčí cíl spočívá ve zjištění, v jakém rozsahu návykové látky senioři užívají. Pro dosažení těchto cílů byly využity postupy kvantitativního výzkumu. Sběr informací byl proveden metodou dotazování, s použitím dotazníků vlastní konstrukce. Dotazníky obsahovaly Likertovu škálu, otevřené a uzavřené otázky. Výzkum byl realizován ve vybraném domově pro seniory v Jihočeském kraji. Konečný soubor zahrnoval 30 respondentů starších padesáti let. Dle výzkumu je patrná převážně vysoká informovanost respondentů. Senioři užívají řadu legálních návykových látek, nejčastěji léky, tabákové výrobky, kofeinové nápoje a alkohol. Výsledky bakalářské práce mohou zvýšit informovanost o daném problému u seniorů i pracovníků domovů pro seniory, včetně studentů pomáhajících profesí i zájemců z řad laické veřejnosti.
Substance use in a Retirement Home
Keywords: stáří; stárnutí; závislost; návykové látky; senior; domov pro seniory; old age; aging; addiction; addictive substances; senior; retirement home