Jan Körner (1788 - 1853). Nástin odkazu jihočeského teologa - Mynář, Ivo (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá životem a dílem Jana Körnera, profesora a dlouholetého rektora kněžského semináře v Českých Budějovicích. Je rozdělena na dvě části. První část stručně zmiňuje dějiny kněžského semináře. Přibližuje život Jana Körnera a události z 1848 vedoucí k odvolání Körnera z postu rektora semináře. Dále vysvětluje pojem Časopis pro katolické duchovenstvo. Druhá část, tvořící většinu obsahu práce, je pak věnována jednotlivým textům Jana Körnera, vydaných v Časopise pro katolické duchovenstvo. Jedná se celkem o šestnáct textů zabývajících se novozákonní problematikou, které Körner publikoval během svého působení v semináři. Jde o cenné texty, které reflektují témata výuky teologie tehdejší doby i smýšlení profesora. Práce je uceleným moderním nástinem odkazu Jana Körnera a jeho publikační činnosti pro Časopis pro katolické duchovenstvo.
Jan Körner (1788 - 1853). An outline of a reference of South Bohemian theologian
Keywords: Jan Körner; rektor; kněžský seminář; Časopis pro katolické duchovenstvo; novozákonní exegeze; Jan Körner; Rector; priest seminar; magazine of the Catholic clergy; The New Testament exegesis