Perifrastické prostředky pro vyjádření pasivní rezultativnosti v kontrastivní perspektivě. - Bulvová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem této diplomové práce jsou perifrastické prostředky pro vyjádření pasivní rezultativnosti v kontrastivní perspektivě. Teoretická část popisuje španělské opisné vazby z pohledu českých i španělských lingvistů, uvádí jejich hlavní kritéria, druhy a podrobně popisuje vazby s významem pasivní rezultativnosti. Dále se zabývá vyjádřením povahy slovesného děje v českém i španělském jazyce, popisuje tedy Aktionsart, nedokonavý a dokonavý vid. Cílem praktické části je analyzovat možnosti překladu perifrází s významem pasivní rezultativnosti do češtiny v beletristických a publicistických textech s využitím českého korpusového nástroje InterCorp.
Verbal Periphrases for expressing passive resultation in a contrastive perspective.
Keywords: opisná slovesná vazba; vid; Aktionsart; kontrastivní perspektiva; InterCorp; verbal periphrasis; aspect; Aktionsart; contrastive perspectivee; InterCorp