Typologie postav v hasičských pohádkách a jejich etický aspekt v akceptaci této profese - Tesařová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce je teoretická práce, která se dělí na kapitoly a podkapitoly. Obsahem práce je rozbor Hasičských pohádek, etické aspekty a etická dilemata hasičské i sociální profese. Cílem práce je popsat druhy, formy pohádek, v neposlední řadě zejména uvést etické aspekty a dilemata hasičské profese, kde se reálný život střetává s pohádkovými příběhy. Důležitou roli v této práci má i profese sociální práce, která slouží jako příklad porovnání a propojení těchto dvou oblastí. Metodiku práce tvoří rešerše, vyjádření požadavků jazykovými a stylistickými prostředky a analýza stávajících příběhů (pohádkových či s pohádkovými prvky), textů určených specifické kategorii posluchačů či čtenářů na základě požadovaných vlastností v náročné a nebezpečné praxi.
Typology of characters in firefighters fairytales and their ethical aspect in acceptance of this profession
Keywords: Integrovaný záchranný systém České republiky; hasičské pohádky; pohádkoví hrdinové; etický aspekt; etické dilema; profese hasiče; Integrated rescue system of the Czech Republic; firefighters fairytales; fairytale heroes; ethical aspect; ethical dilemma; profession firefighter