Intoxikace jedovatými plyny v přednemocniční neodkladné péči - Říha, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2018)
Toxikologie je multioborová vědní disciplína zabývající se vlivy nebezpečných látek na živé organismy. Negativní účinky některých látek jsou známy již od pravěku a lidstvo se s nimi setkává dodnes. Působení těchto látek na lidské organismy může být vyvoláno buď záměrně (např. zneužití chemických látek při válečných konfliktech), nebo nechtěně (např. intoxikace jedovatými plyny z kouře při požáru). Současné poznatky z oblasti toxikologie umožňují nebezpečné látky blíže charakterizovat, určit jejich efektivní (účinné), toxické a letální (smrtelné) dávky a koncentrace a poskytnout adekvátní první pomoc zasaženým lidem. Znalost postupů první pomoci v případě intoxikací jedovatými plyny je stěžejní pro záchranu lidského života a zmírnění následků toxického účinku. V návaznosti na univerzální postup první pomoci, tj. bezprostřední vyproštění pacienta ze zamořené oblasti a přivolání zdravotnické záchranné služby, musí být zasaženému člověku poskytnuta adekvátní přednemocniční neodkladná péče. S ohledem na tyto poznatky jsou uvedeny postupy používané při intoxikacích v přednemocniční neodkladné péči a urgentní medicíně. Cílem diplomové práce je v teoretické části vypracovat komplexní přehled současných teoretických a odborných poznatků z oblasti chemie, toxikologie a urgentní medicíny, které jsou posléze aplikovány v celkovém managementu přednemocniční neodkladné péče o pacienta intoxikovaného toxickými plyny. Součástí výzkumné části je retrospektivní statistická analýza počtu případů intoxikací oxidem uhelnatým v Kraji Vysočina, aplikace teoretických poznatků ve formě rozborů kazuistik případů intoxikací a zpracování preventivního programu v rámci dotazníkového ověření informovanosti veřejnosti o rizicích a nebezpečnosti oxidu uhelnatého s vytvořením edukačního materiálu. V rámci práce byla hledána odpověď na výzkumnou otázku "Jak závažným problémem jsou intoxikace jedovatými plyny v přednemocniční neodkladné péči a urgentní medicíně?" Z hlediska přednemocniční neodkladné péče dochází v Kraji Vysočina v programu sledování průměrně k úmrtí čtyř pacientů ročně na základě intoxikací jedovatými plyny. V porovnání tohoto čísla s celkovými počty úmrtí pacientů se tak jedná o méně závažný problém. Ukázalo se, že nejčastějším zdrojem otrav oxidem uhelnatým byl plynový spotřebič a nejvíce aktivací detektoru oxidu uhelnatého u posádek ZZS zaznamenali záchranáři v roce 2015. V rámci informování veřejnosti formou dotazníkového šetření bylo jasně prokázáno, že přetrvává povědomí o zaměňování vlastností oxidu uhelnatého s oxidem uhličitým. Diplomová práce je určena odborníkům z řad poskytovatelů přednemocniční neodkladné péče tj. zdravotnickým záchranným službám, dále hasičským záchranným sborům pro případná statistická srovnání s jinými poskytovateli a subjekty, eventuálně pro vzdělávací účely v rámci krizové připravenosti. Dále je práce doporučena laické veřejnosti pro zabezpečení vyšší informovanosti ohledně problematiky otrav jedovatými plyny. Sepsáním diplomové práce tak byl zpracován komplexní přehled okruhu problémů v této oblasti za účelem informovanosti, edukace a vytvoření podkladů pro další srovnání.
Intoxication of poisonous gases in prehospital emergency care
Keywords: Toxikologie; jedovaté plyny; první pomoc; přednemocniční neodkladná péče; urgentní medicína.; Toxicology; poisonous gases; first aid; prehospital emergency care; emergency medicine.