Dětská reflexe totality v prózách Jáchyma Topola - Pojžárková, Petra (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se věnuje specifikám dětského fokalizátora v zobrazování nastupující totality roku 1968 v prózách Noční práce a Kloktat dehet Jáchyma Topola. Za tímto účelem se ve zmíněných textech provádí analýza vyprávění, která se soustředí na konstrukci vyprávěcích způsobů, typologii postav a sleduje se i tematická rovina textů. Cílem této práce je na základě analýzy vyprávění začlenit vybrané texty do kontextu autorovy tvorby se snahou sledovat "angažovanost" jeho textů.
Children´s Reflection on Totalitarianism in the Proses of Jáchym Topol
Keywords: Jáchym Topol; intelektuál; angažovanost; reflexe totality; dětský fokalizátor; vyprávěcí způsoby; typologie postav; motivy; Jáchym Topol; intellectual; commitment; reflection on totalitarianism; child focalizer; narrative methods; character typology; themes