Zajištění ochrany obyvatelstva při řešení mimořádné události způsobené hromadnou nákazou drůbeže - Jirásková, Erika (Jihočeská univerzita, 2009)
Pro svou bakalářskou práci jsem si zvolila téma "Zajištění ochrany obyvatelstva při řešení mimořádné události způsobené hromadnou nákazou drůbeže". V poslední době se stále častěji setkáváme s problematikou ptačí chřipky, především se subtypem H5N1. Ptačí epidemie začala v oblastech jihovýchodní Asie a pro běžného Evropana se jednalo o vzácné a vzdálené onemocnění. V krátkém čase pak došlo k šíření nákazy a nemoc překonala hranice kontinentů a na jaře roku 2006 byla tato nebezpečená nákaza potvrzena i v České republice. Znalosti o vlastnostech chřipkového viru a možnostech jeho nevyzpytatelného genomu jsou stále nedostatečné a je velice málo známo o genofondu chřipkového viru, i o jeho koloběhu v přírodě. Tudíž ani po zkušenostech se neví, jak se vytvoří patogenní pandemický virus schopný mezilidského přenosu z mnoha variant a linií, jenž se šíří populací ptáků domácích i volně žijících a dokáží nejen vyhubit tisícihlavé chovy, ale i usmrtit člověka. Je tedy více než nutné široké veřejnosti České republiky připomenout základní aspekty o vzniku a šíření této nemoci včetně dalších možných dopadů, v případě dalšího výskytu viru H5N1 v České republice a možného přenosu viru na člověka. V dnešní době jsou vytvořeny struktury jednotlivých opatřeních v podobě legislativních a právních norem. Pohotovostnímu plánování by měl být věnován velký prostor a pozornost, vzhledem k tomu, že bude využíváno jako základní podklad pro všechny složky, jenž se podílejí a budou i nadále podílet na řešení i realizaci samé v případě vzniku mimořádné události způsobené hromadnou nákazou drůbeže. I přes stále se rozvíjející výzkum, vývoj a rozvoj nových technologií, využívání nejmodernějších metod a systémů, zde stále bude existovat riziko možného vzniku a následného šíření epidemiologických nákaz. Aby k těmto šíření nedocházelo, byť tomuto nelze zabránit, nýbrž následky minimalizovat s ohledem na ochranu obyvatel a životního prostředí, je tomuto věnována pozornost a připravenost v podobě taktických cvičení složek Integrovaného záchranného systému ve spolupráci s Krajskými hygienickými stanicemi. Proto je součástí této práce rovněž dotazníkový průzkum, řešící současnou informovanost a připravenost obyvatel, v případě vzniku mimořádné události způsobené virem H5N1.
Provision of population protection during solving an emergency caused by bulk poultry infection
Keywords: ptačí chřipka; ochrana obyvatelstva; integrovaný záchranný systém; mimořádná událost; pandemický plán; HPAI; protiepidemická opatření; aviation influenza; population protection; Emergenci Service; incident caused; influenza pandemic plan; HPAI; epidemic measures