Vliv výrobků obsahujících nikotin na lidské zdraví - Dlouhý, Aleš (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá výrobky, které obsahují nikotin se zaměřením na elektronické cigarety. Cílem práce bylo zjistit, zda dochází při přechodu uživatelů z klasických tabákových výrobků na elektronické cigarety ke změnám chování a míře jejich užívání. Práce je rozdělena na dvě části. První teoretická část se zabývá všeobecnou historií tabáku. Dále jsou zde charakterizovány jednotlivé druhy tabákových výrobků, zejména pak výrobky zahřívající tabák. Na tuto kapitolu navazuje část o možnostech léčby závislosti na nikotinu zahrnující nikotinovou substituční terapii i farmakologickou léčbu. Velká část práce je věnována elektronickým cigaretám, jejich vývoji, principu fungování, dělení a náplní do nich. Konec teoretické části se soustředí na aditivní složky, závislost, její dělení a abstinenční příznaky. Poslední kapitola se věnuje nikotinu. Charakterizuje jeho chemicko-fyzikální vlastnosti a popisuje jeho vliv na lidský organismus. Cílem praktické části práce byl na základě dotazníku, který obsahoval 21otázek, sběr odpovědí a jejich vyhodnocení. Dotazník byl vyplňován uživateli elektronických cigaret, kteří měli zkušenost s tabákovými výrobky. Celkem se dotazníkového šetření zúčastnilo 435 respondentů. Výsledky dotazníkového šetření byly vyhodnoceny pomocí implementovaných nástrojů dotazníkové platformy Survio, přičemž důležité výsledky byly zobrazeny graficky. Z výsledků výzkumu vyplývá, že u uživatelů elektronických cigaret dochází ke změnám chování a zvyšování četnosti užívání oproti klasickým cigaretám. To v důsledku způsobuje prohlubování závislosti na nikotinu. Praktický přínos této práce, by měl především spočívat v uceleném přehledu všech aspektů, které hrají roli při přechodu uživatelů na elektronické cigarety. Dále by mohla být využita jako základ při navrhování řešení, která by usnadnila přechod na elektronické cigarety a snížila riziko prohloubení závislosti na nikotinu.
Effect of Nicotine Products´ Usage on Human Health
Keywords: tabák; nikotin; elektronická cigareta; vaping; liquid; tobacco; nicotine; electronic cigarette; vaping; liquid