Historie a současnost málotřídních škol - Goby, Pavel (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá historickým vývojem málotřídních (venkovských) škol na území České republiky od doby vrcholného středověku do současnosti. Výzkum je zúžen hlavně na venkovské a málotřídní školy na okrese Benešov, ale též na praktické poznatky z jiných míst v České republice a v zahraničí. První část práce je věnována historii venkovských škol od 14. století do současnosti. Důraz je zde kladen na hlavní předěly a reformy v této oblasti. Druhá část je zaměřena na současnou koncepci kurikulární reformy a její vliv na málotřídní školy. Třetí část práce je zaměřena do oblasti marketingu škol a na spolupráci škol. Závěrečné shrnutí přináší koncepci rozvoje málotřídních škol. Tato koncepce vychází z poznatků a závěrů ze všech tří zkoumaných oblastí.
History and Present of Small Rural Schools
Keywords: Málotřídní škola / venkovská škola; školská reforma; vzdělávací program; marketing škol; spolupráce škol; subsidiární princip; státní politika v oblasti školství.; Small school / rural school; educational reform; education programme; school marketing; school collaboration; subsidiary principle; state politics in educational system.