Aspekty laboratorní diagnostiky novorozenecké žloutenky, porovnání dvou laboratorních metod a POCT metody stanovení bilirubinu - Slámová, Martina (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem mojí bakalářské práce byla laboratorní diagnostika žloutenky novorozenců. Spočívá ve stanovení koncentrace bilirubinu v plné krvi nebo v plazmě. Hodnotila jsem vzájemnou korelaci a možnost zastupitelnosti dvou laboratorních metod založených na různých principech stanovení, v různých typech biologických materiálů, pomocí statistického vyhodnocení laboratorních výsledků. Problematiku stanovení bilirubinu u novorozenců jsem pojala komplexně a do hodnocení jsem zahrnula i porovnání POCT měření hladiny bilirubinu s laboratorně stanovenou koncentrací bilirubinu v krvi. Teoretická část obsahuje obecné údaje o typech žloutenek a metabolismu bilirubinu v organismu. Dále pak informace týkající se samotné žloutenky novorozenců. Popsala jsem zde příčiny vzniku, zdravotní rizika pro novorozence, která z hyperbilirubinémie vyplývají a uvedla také možnosti terapie. Podklady pro vyhodnocení metod stanovení bilirubinu jsem získala na základě experimentu. Probíhal v Nemocnici Jindřichův Hradec, a.s. na souboru 120 novorozenců. Soubor tvořili termínoví i předtermínoví novorozenci, 37 z nich bylo v průběhu experimentu léčeno fototerapií. Ve vzorku plné krve jsem stanovila koncentraci bilirubinu metodou přímé fotometrie na analyzátoru Cobas b221. Zbylý materiál v odběrové nádobce jsem odstředila a v separované plazmě stanovila koncentraci bilirubinu chemickou azokopulační metodou na analyzátoru Integra 400 plus. Měření POCT prováděly dětské zdravotní sestry na oddělení. Jedná se o neinvazivní měření bilirubinu novorozenců pomocí transkutánního bilirubinometru JM-103 Konica Minolta Hill-Room Air-Shields. K posouzení korelace výsledků jsem použila statistickou metodu lineární regrese (Passing-Bablok) a metodu diferenčního grafu (Bland-Altman). Ze statistického vyhodnocení vyplývá, že laboratorní metody vůči sobě vykazují velmi dobrou korelaci vyjádřenou korelačním koeficientem r = 1,025 a průměrnou diferencí -1,41 umol/l. Pro posouzení měření bilirubinu POCT, jsem použila metodu přímé fotometrie, jako metodu srovnávací. Korelační koeficient sice dosahoval hodnoty 0,803, ale průměrná diference mezi oběma metodami činila -45,6 umol/l. Z těchto údajů vyplývá, že hladiny bilirubinu novorozenců měřené transkutánním bilirubinometrem byly nižší v porovnání s koncentrací bilirubinu stanovenou laboratorní metodou. Z řady studií vyplývá, že měření bilirubinu v režimu POCT pomocí transkutánního bilirubinometru poskytuje mnohdy podhodnocené výsledky. Z tohoto důvodu je nutné, výsledky měření z oblasti diskriminačních hodnot, ověřit v laboratoři. Transkutánní měření bilirubinu novorozenců je spolehlivá screeningová metoda, která eliminuje četnost krevních odběrů u novorozenců. Obecně se nedoporučuje provádět transkutánní měření za podmínek fototerapie, což jsem potvrdila výsledky svého experimentu. Jediný způsob sledování efektu této terapie, při jejím současném provádění, je laboratorní stanovení koncentrace bilirubinu. Z výsledků mojí studie vyplývá, že stanovení koncentrace bilirubinu novorozenců metodou přímé fotometrie v plné krvi výborně koreluje se stanovením chemickou metodou v plazmě. Tato metoda může plnohodnotně nahradit metodu chemickou. Upřednostňuji metodu přímé fotometrie v plné krvi. Na vyšetření je potřeba malé množství vzorku, před analýzou není třeba separace, výsledek je rychle dostupný, obsluha i údržba analyzátoru je jednoduchá. V současné době bývá rovněž obvyklé, že tyto typy analyzátorů, opatřené modulem pro přímé měření novorozeneckého bilirubinu, se často využívají jako POCT přístroje u lůžka pacienta.
The aspects of laboratory diagnostics of neonatal jaundice, the comparison of two laboratory methods and POCT method of determination of bilirubin.
Keywords: hyperbilirubinémie; žloutenka novorozence; transkutánní bilirubinometr; hyperbilirubinemia; newborn jaundice; transcutaneous bilirubinometer