Podpora mezigeneračních vztahů v mateřské škole - Hrádková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem práce je vytvořit návrh aktivit pro podporu mezigeneračních vztahů v mateřské škole, některé realizovat a reflektovat je. V teoretické části jsou vymezené pojmy jako dítě, dětství, senior, stáří, prarodič a druhy prarodičů, mezigenerační vazby a také ageismy vztahující se na seniory a stáří. V další části popisuji mezigenerační učení, mezigenerační učení v rodině a ve škole a jejich význam. Dále vysvětluji význam a dělení mezigeneračních programů. Součástí je také propojení s Rámcovým vzdělávacím programem. Praktická část obsahuje návrh možné spolupráce mateřské školy se zařízením pro seniory a možné aktivity k podpoře vztahů. Nedílnou součástí práce je realizace projektu a následná evaluace činností.
Promoting intergenerational relationships in kindergarten
Keywords: mezigenerační vztahy; dítě; senior; prarodič; mezigenerační program; Keywords: intergenerational relationships; child; senior; grandparent; intergenerational program