Blended learning pro výuku předmětů Radiologie - Pelikán, Jiří (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem mé bakalářské práce na téma Blended learning pro výuku předmětu Radiologie bylo vytvoření přehledného seznamu základních skiagrafických projekcí v radiodiagnostice, k nim přidaného psaného návodu, fotografické dokumentace pro snadnější pochopení tvorby dané projekce a výukového programu v prostředí moodle. V teoretické části práce jsem se zabýval vznikem rentgenového záření, jeho vlastnostmi a možnostmi použití. Zmínil jsem také rizika při jeho používání, nutnost správné radiační ochrany a rozebral jsem části rentgenového přístroje a systémů, které se při skiagrafii používají. V praktické části jsem vytvořil seznam standardně používaných skiagrafických projekcí. Za využití odborných skript, návodů, standardů a zkušeností radiologických pracovníků Nemocnice Kyjov jsem k nim následně vytvořil textový manuál, doplněný o mnou vytvořenou fotografickou dokumentaci jednotlivých projekcí na figurantovi. Následně jsem vyhotovil výukový program v prostředí Moodle ZSF JU doplněný o baterii zkouškových otázek.
Blended learning for teaching radiology subjects
Keywords: Radiologie; ionizující záření; rentgenové záření; projekce; skiagrafie; generátor; clony; digitalizace; Radiology; ionizing radiation; X-rays; projection; skiagraphy; generator; aperture; digitilization