Prohlídková trasa pro děti předškolního věku v cisterciáckém klášteře Vyšší Brod - Ovčáčková, RADKA (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce je vytvoření autentického výukového programu "Tajemství mnicha Jeronýma" pro děti předškolního věku. Teoretická část se zabývá vymezením předškolního období dítěte, jeho schopnostmi a dovednostmi i vývojem poznávacích prostředků. Dále obsahuje metodiku galerijní a muzejní edukace včetně stručné historie kláštera Vyšší Brod od 13. století do dnešní doby. Praktická část popisuje konkrétní program vytvořený pro děti. Celý příběh se odehrává v prostorách cisterciáckého kláštera Vyšší Brod v místnostech přístupných veřejnosti v rámci "klasických" prohlídek. Takto přizpůsobená dětská prohlídka trvá přibližně třicet až čtyřicet pět minut. Práce obsahuje speciálně navržené pracovní listy, hádanky a příběhy, které děti provází po celou dobu. V každé místnosti kláštera získají nejméně jeden pracovní list, který si ihned vypracují. Celkem děti navštíví čtyři rozsáhlé prostory kláštera.
Pre-School Children-Focused Tour at Vyssi Brod Cistercian.
Keywords: Výukový program; metodika; klášter; dítě předškolního věku; prohlídka; historie; cisterciáci; Educational program; methodology; monastery; preschool child; tour; history; Cistercians