Problematika kriminality dětí a mladistvých - Tomešová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá problematikou kriminality dětí a mladistvých. Práce charakterizuje základní pojmy děti, mladiství a faktory, které mají vliv na trestnou činnost. Mezi tyto faktory jsem zařadila rodinu, viktimogenní lokality a věk. Dále se zabývá pojmem mládež a její vývojové úkoly při dospívání. V závěru popisuje nejčastější páchanou trestnou činnost dětí a mladistvých. Druhá část práce ověřuje, zda je i věk důležitým kritériem pro vznik a typ trestné činnosti v kriminogenních lokalitách. Kriminalistická analýza se zabývá trestnou činností nezletilých a mladistvých na území ÚO České Budějovice.
Problematics of Child and Juvenile Delinquency
Keywords: Klíčová slova: děti; mladiství; rodina; funkce rodiny; role v rodině; vzdělaní; věk; vymezení pojmu děti a mladiství; rizikové faktory dospívaní; vrstevnické skupiny; trestní odpovědnost; pachatel trestného činu.; Keywords: children; juvenile; family; family function; role in the family; education; age; definition of the term children and juvenile; adolescence factors at risk; peer groups; criminal responsibility; perpetrator of a crime.