Růst hmyzu skokem: studie založená na morfometrických metadatech vodních ploštic (Heteroptera: Gerromorpha, Nepomrpha). - Varausová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce je charakterizovat růst vodních ploštic (Heteroptera: Gerromorpha; Nepomorpha), zjistit růstové trendy a konfrontovat je se "skokovou" teorií růstu. Růstové trendy byly ověřovány na morfometrických metadatech vodních ploštic (Nepomorpha) a semiakvatických ploštic (Gerromorpha). Literární přehled se zabývá růstem obecně, růstem hmyzu a charakteristikou vybrané skupiny ploštic. Vlastní práce obsahuje z metadat vytvořené růstové grafy, zobrazující růstový trend, a okomentování růstových trendů na základě vizuálního a početního hodnocení. Růst byl zkoumán u pěti rozměrů (délka těla, délka stehen 2. a 3. páru nohou, délka holení 2. a 3. páru nohou). Výsledky práce potvrzují, že skokový růst existuje, ale nelze jej spolehlivě zjistit u všech sledovaných zástupců, resp. u všech sledovaných rozměrů. Zřetelný skokový růst všech sledovaných rozměrů byl zaznamenán u 33% sledovaných druhů. Růstové trendy se liší u jednotlivých sledovaných rozměrů. Skokový růst je nejzřetelnější v případě délky těla všech vývojových stadií, v případě sledovaných rozměrů nohou stehen a holení - není tak výrazný nebo nelze jednoznačně prokázat.
Insect growth in "jumps": A case study based on morphometric metadata from water bugs (Heteroptera: Gerromorpha, Nepomorpha).
Keywords: růst; skokový růst; Heteroptera; Nepomorpha; Gerromoprha; growth; jump in growth; Heteroptera; Nepomorpha; Gerromoprha