Využití konceptu Bazální stimulace v ošetřovatelské péči u geriatrických pacientů - Kalčíková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se věnuje využití konceptu Bazální stimulace v ošetřovatelské péči u geriatrických pacientů. Cíle práce: Zjistit, jak sestry využívají koncept Bazální stimulace v ošetřovatelské péči u geriatrických pacientů. Metodika a výzkumný soubor: Na základě cíle, byla vytvořena jedna výzkumná otázka. Jak sestry využívají koncept Bazální stimulace u geriatrických pacientů v ošetřovatelské praxi? Pro výzkumné šetření jsme si vybrali kvalitativní výzkumnou strategii, kde byla použita metoda dotazování. Technikou sběru dat byly polostrukturované rozhovory, které byly uskutečněny u sester pracujících v nemocnicích a v zařízení poskytující sociální péči. Výzkumný soubor byl tvořen 13 sestrami. Kritérium pro vybrání sester bylo využívání konceptu Bazální stimulace u geriatrických pacientů. Získaná data byla zpracována otevřeným kódováním, metodou tužka a papír. Výsledky: Na základě analýzy dat bylo vytvořeno 7 kategorií a 3 podkategorie. Z výsledků výzkumného šetření je patrné, že se sestry orientují v konceptu Bazální stimulace a zvládají využívat koncept u geriatrických pacientů. Bylo zjištěno, že více než polovina sester má absolvovaný kurz Bazální stimulace. Sestry zvládají definovat jednotlivé prvky Bazální stimulace. Při šetření bylo zjištěno, že všechny sestry udržují kontakt s rodinou pacienta. Rodina pacienta je zdroj informací, které jsou důležité pro biografickou anamnézu. Tato anamnéza poté umožňuje sestrám nejen lépe proniknout k pacientovi a jeho potřebám, ale také vést systematičtější komunikaci mezi sebou. Doporučení pro praxi: Doporučujeme rodinu pacienta zahrnout do aplikace konceptu Bazální stimulace.
The use of the Basal stimulation concept in nursing care of geriatric patients
Keywords: Bazální stimulace; geriatrie; koncept; pacient; senior; sestra; Basal stimulation; geriatrics; concept; patient; senior; nurse