Kvantitativní a kvalitativní prostorová distribuce lůžkových kapacit a doprovodných - Mitášová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce mapuje současnou nabídku ubytovacích zařízení ve vymezeném území Lipenska, jejich lůžkovou kapacitu a doprovodné služby, které svým hostům poskytují v rámci ubytování, porovnává rekreační objekty mezi sebou podle kvality a vyjadřuje jejich prostorovou distribuci na území Lipenska. Úvodní část je vyhrazena teorii cestovního ruchu, přiblížení problematiky cestovního ruchu obecně, vymezení základních pojmů, rozboru použité literatury a postupu tvorby práce. Dále charakterizuji vymezené území z pohledu fyzicko-geografického a socio-ekonomického v souvislosti s rozvojem cestovního ruchu a charakterizuji jednotlivé atraktivity území. V hlavní analytické a syntetické části jsem se snažila o porovnání kategorií ubytovacích zařízení, jejich kvality, která spočívá v nabídce doprovodných služeb, a lůžkové kapacity za jednotlivé obce. Snažila jsem se podat přehled o celkovém vývoji a rozložení ubytovacích kapacit na Lipensku a jejich lůžkové vybavenosti a doprovodných službách, a obecně o vývoji cestovního ruchu v tomto území. Zkoumané území jsem si vymezila katastrální hranicí 8 obcí, které leží na břehu Lipenské přehrady. Zkoumala jsem celkem 388 zařízení kategorie hotel, penzion, kemp, chatová osada, turistická ubytovna a ubytování v soukromí. Celková lůžková kapacita těchto objektů čítá 10 764 lůžek. Práce je doplněná mapami a grafy, které názorně ukazují danou problematiku území.
Quantitative and qualitative spatial distribution of bed capacity and ancillary services in a specific area of Lipno
Keywords: Lipensko; cestovní ruch; lůžková kapacita; doprovodné služby; kategorie ubytovacích zařízení; Lipno; tourism; bed capacity; ancillary services; accommodation categories