Mluvenostní prostředky v komunikaci obyvatel Strakonic a okolí - Kovaříková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce si klade za cíl zachytit specifické obecněčeské jazykové prostředky charakteristické pro oblast Strakonic a okolí i jejich množství. Zabývá se nejprve prostěsdělovacím stylem v rovině teoretické, ze které přechází do roviny analytické, a je zakončena diskuzí nad přínosem zpracovaných dat. Materiál, ze kterého vychází, je tvořen monology vybraných osob ve věku 15-75 let žijících v dané oblasti. Tento materiál, mající primárně formu nahrávek a sekundárně podobu psanou, je následně rozdělen na skupiny dle věku, pohlaví a společenského zařazení mluvčích a analyzován v rámci vzniklých skupin z hlediska kompozičního, hláskoslovného, tvaroslovného, syntaktického a lexikálního.
Characteristic feature sof spokenness in inhabitant´s communications in the region of Strakonice
Keywords: prostěsdělovací styl; kompozice; hláskosloví; tvarosloví; syntax; lexikum; simply informing style; compositional; phone word; form word; syntactical and lexical standpoint