Fyzické aktivity v antickém Řecku s ohledem na Sókrata, Platóna a Aristotela - Mareš, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá fyzickými aktivitami v antickém Řecku, konkrétně v době působení filosofů Sókrata, Platóna a Aristotela. Důraz je kladen na nastínění širšího historického rámce, zejména z důvodu úzké provázanosti těchto aktivit s náboženským kultem a filosofickým tázáním. Právě vztah sportu a filosofie je jednou z ústředních oblastí zájmu. Hlavní úkol práce spočívá v představení tělesných aktivit jako významné součásti soutěživé kultury antického Řecka. Popsány, vysvětleny a porovnány jsou základní principy a ideály, které v sobě sport tohoto období nesl. Speciální pozornost je věnována jeho roli při výchově a vzdělávání. V tomto duchu jsou fyzické aktivity představeny jako vhodný prostředek k formování člověka po tělesné i duševní stránce. Člověk mohl skrze tělesné cvičení dosahovat vyšších hodnot, nabývat ctností a realizovat tak vlastní potenciál. Z těchto a mnoha dalších důvodů mohou být fyzické aktivity v období antického Řecka bohatým inspiračním zdrojem také pro dnešního člověka. Právě v tomto světle se je snaží tato práce představit.
Physical Activities in Ancient Greece with Respect to Socrates, Plato, and Aristotle
Keywords: fyzická aktivita; sport; filosofie; výchova; psyché; sóma; agón; areté; kalokagathia; gnóthi seauton; physical activity; sport; philosophy; education; psyché; sóma; agón; areté; kalokagathia; gnóthi seauton