Technologie zálohování dat se zaměřením na backup mezi vzdálenými pracovišti s využitím systému EMC Avamar deduplication backup - Kindelmann, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je rozbor způsobu zálohování dat vzdálených pracovišť technologií deduplikace využívané systémem EMC Avamar. Jedná se o speciální způsob komprese dat využitelný nejen při ukladání do diskových polí, ale i ve virtuálním prostředí. Deduplikace zajišťuje úsporu místa úložistě a spolehlivost při obnově dat. Systém EMC Avamar je jedním z technicky nejpropracovanějších a nejrozsáhlejších systémů, který výše uvedenou technologii využívá. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. V teoretické části student stručně shrne dostupné technologie zálohování a rozebere způsoby vzdáleného zálohování včetně příkladů užití dostupného software a nároků na hardware. Poté se detailně zaměří na popis softwaru EMC Avamar, jeho implementaci, HW nároky a popis fungování celého systému. Student rozebere technologii deduplikace dat, kterou systém využívá, popis přenosu dat a případné výhody či nevýhody oproti jiným systémům. V praktické části poté vytvoří vlastní návrh realizace zálohování dat s využitím výše jmenovaného systému ve firemním prostředí mezi dvěmi pobočkami společnosti. Cílem bude ukázat reálné vlastnosti technologie, výhody i nedostatky. Závěr bakalářské práce student navíc doplní přehledem využití zálohovacích systémů na současném světovém trhu.
Data backup technology with a focus on backup between remote sites using the EMC Avamar deduplication backup
Keywords: Avamar; deduplikace; zálohování; LTO; DAS; NAS; SAN; Avamar; deduplication; data backup; LTO; DAS; NAS; SAN