Kazatelské umění v období pozdního baroka - Popelková, Hana (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce je zhodnotit využití obrazných a řečnických prostředků a postup barokních autorů první poloviny 18. století při vytváření kompozice kázání. Pozornost bude zaměřena na jednotlivé žánry barokní literatury s důrazem na kázání a kazatele, jejichž promluvy se stanou předmětem analýzy. Výzkumná část obsahuje rozbor výstavby jednotlivých kázání a jejich vzájemné srovnání, analýzu tropů a figur, posouzení jejich účinku na posluchače a výzkum lexikální roviny textů se zřetelem k archaismům a výpůjčkám z cizích jazyků. Práce je příspěvkem k poznávání řečnického umění českých barokních kazatelů.
Art of preaching in the Late Baroque period