Proč nezemřela paní Curieová na akutní nemoc z ozáření? - Votrubová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá vědeckými úspěchy inspirativní vědkyně Marie Curie Sklodowské a také problematikou týkající se akutní nemocí z ozáření. V práci byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zmapovat život a vědeckou činnost paní Curie. Druhým cílem bylo popsat příčiny a následky akutní nemoci z ozáření. Teoretická část nejdříve popisuje život Marie Curie Sklodowské. Její nelehké studijní začátky na pařížské univerzitě i následně její velké úspěchy. Úspěchy v podobě objevení prvků polonia a radia. Dále se práce zabývá akutní nemocí z ozáření společně se základy radiobiologie. V praktické části jsem se snažila nalézt odpověď na otázku. Proč nezemřela paní Curieová na akutní nemoc z ozáření? Pomocí studia literatury, odborných článků i internetových zdrojů jsem získala mnoho informací. Nejvíce faktů, bylo získáno ze zahraničních odborných časopisů, jelikož v českém jazyce se mnoho aktuálních zdrojů nenachází. Díky těmto informacím jsem tedy mohla pohlédnout komplexněji na tuto osobnost. Zároveň byl vypočítán i odhad letální dávky pro dospělého člověka v případě, jedná-li se o toxický prvek polonium-210. Dále byly provedeny i výpočty, jaké množství by Marie Curie Sklodowská musela izolovat a inkorporovat, aby na následky akutní nemoci z ozáření zemřela. Pro lepší přehlednost jsou výsledky shrnuty do tabulek. Nejsou ani opomenuta ochranná a bezpečnostní opatření a zdravotní problémy spojené s prací s radioaktivními prvky. Marie Curie Sklodowská pravděpodobně za svůj život neizolovala čisté polonium a nepřišla tedy do kontaktu s takovým množstvím polonia-210, které by jí způsobilo smrt.
Why Mrs. Curie did not die from acute radiation sickness?
Keywords: Marie Curie Sklodowská; radioaktivita; polonium; radium; akutní nemoc z ozáření.; Marie Curie Sklodowská; radioactivity; polonium; radium; acute radiation sickness