Dilemata v sociální práci při práci s umírajícími - Štiková, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Umírání a smrt jsou nejen vysoce osobní témata, ale nelze opominout, že jde i o témata sociální, neboť jsou jimi zasaženi vždy i další lidé a společnost. Sociální pracovníci a pracovníci v sociálních službách pomáhající umírajícím osobám prožít smysluplný, důstojný a bezbolestný zbytek života musí při své práci činit řadu rozhodnutí, která jsou pro ně mnohdy nelehká a nepříjemná, dokonce v některých případech nemají žádné správné řešení. Jde o dilematické situace, se kterými se tito pracovníci setkávají při své každodenní práci. Tato diplomová práce je proto zaměřena na problematiku dilemat v sociální práci s umírajícími. V teoretické části diplomové práce představuji problematiku sociální práce v kontextu umírajících. Abychom mohli pochopit určité souvislosti, je třeba o problematice umírání něco znát, proto se ve své práci okrajově věnuji i pojmům, jako je umírání, smrt a paliativní péče. Jako stěžejní část práce tvoří problematika dilemat, kde vycházím z Musilovo (2004) pojetí všedních dilemat. V teoretické části se však věnuji pouze dilematům, která nebyla výzkumem prokázána. Ostatní dilemata jsou blíže specifikována v empirické části. V empirické části jsem stanovila jeden hlavní cíl, kterým jsem se snažila zjistit, s jakými dilematy se setkávají pracovníci pracující v sociálních službách s umírajícími (hospice, dům s pečovatelskou službou, domovy pro seniory) a jakým způsobem tato dilemata řeší. K tomuto cíli jsem si stanovila dvě hlavní výzkumné otázky a šest dílčích výzkumných otázek. Ke sběru dat jsem zvolila kvalitativní výzkum, metodu dotazování, techniku sběru dat formou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor jsem vybrala metodou prostého náhodného výběru. Výzkumný soubor musel splňovat předem stanovená kritéria. Pro zpracování dat výzkumu jsem zvolila metodu případové studie. Výzkum probíhal ve dvou fázích, kdy v první fázi byl proveden předvýzkum a poté následně proběhl vlastní výzkum. Cílem práce bylo zjistit, s jakými dilematy se setkávají pracovníci pracující v sociálních službách s umírajícími (hospice, dům s pečovatelskou službou, domovy pro seniory) a jakým způsobem tato dilemata řeší. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že se pracovníci pracující v sociálních službách s umírajícími s dilematy setkávají. Výzkumem bylo zjištěno celkem devět dilemat, přičemž některá se u jednotlivých pracovníků opakují. Dále výzkum ukázal, že pracovníci ve většině případů řeší dilemata tak, jak jim jejich nejlepší vědomí a svědomí dovoluje, nasbírané zkušenosti jsou asi nejcennějším pomocníkem při řešení dilematických situací a v neposlední řadě většina oslovených respondentů pokládá za důležitou diskuzi nad dilematy v multidisciplinárním týmu. Domnívám se, že cíle mé práce byly naplněny a na výzkumné otázky poskytly odpovědi. Práce by mohla posloužit jako podklad pro konferenci či pro odborný článek zabývající se touto problematikou.
Dilemmas in social work when working with the dying
Keywords: Dilema; etika; sociální práce; umírající; Dilemma; ethics; social work; dying