Využití edukačních plánů v péči o kardiaky - Soukupová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Téma bakalářské práce je Využití edukačních plánů v péči o kardiaky. Onemocnění srdce a cév patří mezi civilizační choroby. Nemoci oběhové soustavy jsou nejčastější příčinou úmrtí ve vyspělých státech západní civilizace, včetně České republiky. V teoretické části bakalářské práce je popsána anatomie srdce a cév, ischemická choroba srdeční, edukace, metody a formy edukace a edukace kardiaků, kde jsou popsána dietní opatření, fyzická zátěž u kardiaků, možnost balneoterapie a další doporučení pro kardiaky. Bakalářská práce má 2 cíle. Cíl 1. Zjistit, zda ve vybraných kardiocentrech provádí edukaci kardiaků, kdo se na edukaci podílí, zda mají ve vybraných kardiocentrech edukační plány a zda je využívají a jaký je efekt edukace. Cíl 2. Vytvořit a realizovat vlastní edukační plán v kardiocentru v nemocnici v Českých Budějovicích, a.s. K těmto cílům bylo stanoveno 6 výzkumných otázek. VO 1. Provádějí ve vybraných kardiocentrech edukaci kardiaků? VO 2. Podílí se na edukaci sestra? VO 3. Mají ve vybraných kardiocentrech edukační plán? VO 4. Využívají ve vybraných kardiocentrech edukační plán? VO 5. Má edukace kardiaků pozitivní efekt v dodržování režimových a léčebných opatřeních? VO 6. Bude mít vytvořený edukační plán efekt na znalosti a dovednosti pacienta? K dosažení cílů byla použita kvalitativní forma výzkumu, technikou polostandartizovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořilo 8 vybraných kardiocenter a 8 kardiaků, kteří byli hospitalizováni v nemocnici v Českých Budějovicích. Po provedení kvalitativního výzkumu byly získány odpovědi. Odpověď č.1: Ve všech kardiocentrech provádí edukaci kardiaků. Odpověď č.2: Na edukaci kardiaků se podílí všeobecná sestra Odpověď č.3: Pouze ve 3 kardiocentrech z 8 vybraných kardiocenter mají vytvořený edukační plán. Odpověď č.4: Ve většině kardiocenter nemají vytvořený edukační plán. Edukační plán využívají pouze ve 3 kardiocentrech, kde je vytvořen. Odpověď č.5: Edukace kardiaků má pozitivní efekt v dodržování léčebných a režimových opatřeních. Odpověď č.6 Vytvořený edukační plán má pozitivní vliv na znalosti a dovednosti pacientů. Pouze u 1 pacientky neměl edukační plán žádný efekt. 4 pacienti začali se změnou svých stravovacích návyků. Je velice důležité, aby lidé znali rizikové faktory Ischemické choroby srdeční a možnosti prevence. Správně vedená edukace lidem tyto informace zprostředkuje, a proto by bylo vhodné vyškolit zdravotnický personál pracující v kardiocentru v Nemocnici v Českých Budějovicích, a.s. k edukaci kardiaků. Myslím si, že vytvořený edukační plán by mohl být používán k edukaci kardiaků v Nemocnici v Českých Budějovicích, a.s.
Use of Educational Programs in the Care of Cardiac Patients.
Keywords: Srdce; Ischemická choroba srdeční; kardiak; edukace; metody; formy; prevence; režimová opatření