Program "Zelená úsporám" a jeho efektivnost ve městě Milevsko - Studenovská, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Program Zelená úsporám byl zahájen v dubnu 2009. Byl vypracován Ministerstvem životního prostředí České republiky. Hlavním řídícím orgánem je Státní fond životního prostředí. Hlavním cílem programu bylo snížení emisí CO2, podpora využívání obnovitelných zdrojů energie a zvýšení energetické účinnosti. V neposlední řadě podporuje program využívání obnovitelných zdrojů pro vytápění a přípravu teplé vody, ale také poskytuje dotace na dílčí nebo celkové zateplení bytových a rodinných domů. Program se dělí na tři dílčí oblasti a to oblast A - úspora energie na vytápění, oblast B - výstavba v pasivním energetickém standardu a oblast C - využití obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a přípravu teplé vody. Dotační podpora je poskytována pouze občanům České republiky. K 31. říjnu 2010 program Zelená úsporám evidoval 78 643 žádostí na celkem 22,53 miliardy korun. Schváleno bylo k tomuto dni 64 136 žádostí, což představuje 16,6 miliardy. V různém stupni rozpracovanosti bylo ještě 14 507 žádostí na 5,9 miliardy korun. Program se stal velice populární, ale musel být předčasně ukončen, protože přijaté žádosti přesáhly vyčleněné finance na program. Ve městě Milevsko byl program "Zelená úsporám" efektivní nejvíce v oblasti "A" a to především v žádostech na rodinné domy. Druhá nejúspěšnější oblast byla oblast "C". Za oblast "B" nepřišla z Milevska žádná žádost. Celková výše podpory vyplacena za všechny typy žádostí v Milevsku dosáhla částky 38 134 708 Kč, což je 0, 37 % z celkové vyplacené částky v České republice. Tak jak ukazuje příklad na efektivnosti programu ?Zelená úsporám? v Milevsku, může tento počin pomoci zlepšit celkové povědomí o úspoře energií, o využití obnovitelných zdrojů energií a celkově o povědomí o ochraně životního prostředí. Pokud chceme zlepšit naše životní prostředí, je důležité, aby nejen občané změnili svůj způsob myšlení a chování, ale aby také stát k tomuto chování podal kladný impuls, a to např. pomocí programu jako byl "Zelená úsporám".
Program " Green savings" and his efficiency in the city Milevsko
Keywords: Zelená úsporám; životní prostředí; obnovitelné zdroje; Jižní Čechy; Milevsko; Green Savings; Environment; Renewable Resources; South Bohemia; Milevsko