Dopravní služby v regionu Trhové Sviny - Hála Trejbalová, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce je zaměřena na provedení analýzy dopravních služeb v regionu Trhové Sviny. Cílem práce tedy bylo na základě situační analýzy, analýzy dopravních služeb a terénního šetření provést kompletní zhodnocení dopravních služeb ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Trhové Sviny. Důraz byl kladen zejména na zhodnocení dopravních služeb, využitelných pro cestovní ruch a zázemí pro cykloturistiku a pěší turistiku. Na základě výsledků analýzy dopravních služeb a terénního šetření došlo k navržení opatření k zatraktivnění regionu. V práci byly stanoveny dvě hypotézy, jejichž výsledek vyplývá z provedených analýz. Z práce vyplynulo, že nečastějším způsobem dopravy v regionu je silniční, zejména cesta autem a autobusem. Region je též vyhledáván pro cykloturistiku a pěší turistiku. Hlavní nedostatek regionu je shledáván v úrovni silnic, která je místy až nebezpečná. Mohlo by také dojít k zvýšení úrovně zastávek pravidelné autobusové linky. Dalším návrhem je rozšíření spojů přepravující kola o jeden pracovní den v sezóně V závěru práce byl vytvořen projekt zaměřený na cykloturistickou naučnou stezku. Projekt vychází z poznatků předcházejících analýz a šetření. Tento projekt se opírá, resp. spojuje přírodní, technické a historické zajímavosti regionu.
Transport services in Trhové Sviny region
Keywords: cestovní ruch; doprava; dopravní služby; cykloturistika; cyklotrasa; naučná stezka; Trhové Sviny; analýza; správní obvod obce s rozšířenou působností; atraktivita cestovního ruchu; silnice; projekt; tourism; transport; transport services; cycling; cycle track; nature trail; Trhové Sviny; analysis; administrative district of municipality with extended competence; attractiveness of tourism; road; project