Význam pomoci dobrovolníků v rodinách s jedinci se zdravotním postižením. - Čadová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zaměřuje na význam dobrovolnictví v rodinách, kde se nachází jedinec se zdravotním postižením. Dobrovolnictví je aktuálním tématem a v rodinách s jedinci se zdravotním postižením je velmi potřebnou formou pomoci. Cílem této práce je zjistit, jaký význam má práce dobrovolníků v rodinách s jedinci se zdravotním postižením a zanalyzovat způsoby využití dobrovolníků v těchto rodinách. Dílčím cílem je poté zjistit, jaká jsou rizika dobrovolnictví v těchto rodinách. Pro výzkum byla využita kvalitativní strategie, metoda dotazování a technika polořízeného rozhovoru. Rozhovory jsem uskutečňovala s rodiči, kteří mají dítě se zdravotním postižením a kteří využívají dobrovolníka minimálně po dobu 1 roku. Odpovědi rodičů, tzv. komunikačních partnerů, byly zpracovány technikou otevřeného kódování a poté jsem pro zaznamenání odpovědí využila kategorizace dat. Z výsledků vyplívá, že dobrovolnictví má pro rodiny velký přínos hlavně z důvodu získání kamaráda pro dítě, který s dítětem tráví volný čas a díky kterému má jiné možnosti k získání nových zážitků. Velkým přínosem je také odpočinutí celé rodiny, v době kdy dobrovolník tráví čas s dítětem, s čímž souvisí i úleva rodičů, že je v péči o jejich dítě se zdravotním postižením někdo vystřídá. Z výsledků výzkumu je také patrné, že rodiče jsou s prací dobrovolníků spokojeni natolik, že využívají hned několik forem dobrovolnické pomoci. Dobrovolníci jsou nápomocni na letních táborech jako neplacení asistenti dětí, na jednorázových akcích a docházejí pravidelně do rodiny, kde s dítětem tráví volný čas. Tato bakalářská práce a její poznatky z ní mohou být přínosné jako zpětná vazba organizacím, které dobrovolníky využívají nebo samotným dobrovolníkům a také rodinám, které uvažují o využívání dobrovolníka.
The importance of helping volunteers in families with individuals with disabilities.
Keywords: dobrovolnictví; zdravotní postižení; rodina; volunteering; disability; family