Health Related Quality of Life (HRQoL) u dialyzovaných pacientů, s přihlédnutím k věku - Vanclová, Romana (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce ,,Health Related Quality of Life (HRQoL) u dialyzovaných pacientů, s přihlédnutím k věku? obsahuje část teoretickou a praktickou. V teoretické části je popsáno onemocnění chronické selhání ledvin a jeho léčba. Jsou zde zmíněny příčiny, důsledky a komplikace tohoto onemocnění. Také možnosti léčby, což jsou tzv. metody nahrazující funkci ledvin, mezi které patří hemodialyzační léčba, peritoneální dialýza a transplantace. Snažila jsem se přiblížit jejich princip, historii a současnou podobu, výhody, negativa i komplikace. V praktické části je popsáno provedení vlastního výzkumu. Kvalita života podmíněná zdravím (HRQoL) byla zjišťována u souboru pacientů v hemodialyzační léčbě z jednoho dialyzačního střediska. Byl použit dotazník SF 36, který umožňuje kvantifikovatelné hodnocení kvality života v osmi doménách. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny a přehledně zpracovány do tabulek a grafů. Kvalita života byla u sledovaného souboru porovnána se všeobecnou populací, dále v závislosti na věku a pohlaví. Zjištěné výsledky poukazují na snížení kvality života dialyzovaných pacientů vůči standardní populaci. Dále byl v hodnocení kvality života zjištěn rozdíl u některých věkových skupin. V závislosti na pohlaví nebyl rozdíl výsledků prokázán.
Health Related Quality of Life (HRQoL) of dialysis patients, with regard to age
Keywords: dialýza; Health Related Quality of Life; hemodialýza; HRQoL; chronické selhání ledvin; kvalita života; dialysis; Health Related Quality of Life; haemodialysis; HRQoL; chronic renal failure; quality of life