Role vířníků při filtraci oocyst kryprosporidií ve vodním sloupci - Brůčková, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Byla studována schopnost filtrace oocyst Cryptosporidium parvum u vířníků (Brachionus calyciflorus). Průchod oocyst trávicím traktem vířníků je pouze několik minut: Během prvních deseti minut prošlo trávicím traktem 100 vířníků 24300 oocyst kryptosporidií z celkového množství jednoho miliónu oocyst. 93% oocyst bylo po průchodu vířníky mrtvých. Všechny vyloučené oocysty nebyly infekceschopné pro sající BALB/c myši. Oocysty byly degradovány v mastaxu, žaludku a střevě vířníků. Vířníci mohou být používáni v detekci oocyst kryptosporidií ve vodě a účinně snižují jejich počty.
The role of rotifers by filtration of Cryptosporidium in water column
Keywords: vířníci; Rotifera; Brachionus; Brachionus calyciflorus; kryptosporidie; Cryptosporidium parvum; Cryptosporidium; Rotifers; Cryptosporidia; oocysts of Cryptosporidium