Paliativní péče v domovech pro seniory - Koláříková, Martina (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá problematikou umírání v domovech pro seniory a jejího možného řešení v podobě systematického zavedení paliativní péče do praxe sociálního zařízení. Práce popisuje pojetí lidské důstojnosti, základní teoretická východiska paliativní péče a pojetí důstojného umírání. Dále představuje etické problémy při umírání a neopomíjí ani potřeby umírajících. V další části se věnuji jednotlivým klíčovým aspektům paliativní péče a etickým dilematům. Hlavním cílem této práce je ověření možností poskytování paliativní péče v domovech pro seniory. Domovy pro seniory jsou zařízení, kde se běžně setkáváme se smrtí klientů. Pracovníci jsou připraveni na poskytování péče podporující kvalitní prožívání zbytku života, ale málokdy jsou připraveni poskytnout stejnou péči umírajícím. Paliativní péče se zaměřuje na uspokojení bio-psycho-socio-spirituálních potřeb umírajících, avšak v domovech pro seniory stále není běžnou praxí.
Palliative Care in Seniors' Homes
Keywords: Paliativní péče; senior; klient; domov pro seniory; umírání; smrt; etika; důstojnost; autonomie; kvalita života; individuální přístup; Palliative care; senior; client; home for the elderly; dying; death; ethics; dignity; autonomy; quality of life; individual approach.