Vyzžití výtvarné hry a prohloubení vybraných témat v programu VYTAX (mládež) - Vondrášek, Václav (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním zaměřením této diplomové práce je předložit a popsat rámec možností, jak výtvarně a pomocí zážitkové pedagogiky zajímavým, tvůrčím způsobem pomoci mladým lidem zpracovat a uchopit různá témata motivačně vzdělávacího programu Vytax, jehož prvotním cílem je podnítit mladé lidi k aktivnímu zapojení v církvi. V její teoretické části se nejdříve autor této práce snažil vysvětlit základní pojmy o programu samotném v souvislosti církve a pak objasnit základní ideové nasměrování tohoto programu v kontextu dnešní postmoderní doby. Důraz se klade nejen na program a techniky samotné, ale především na ústřední hodnotu a účinek kvalitního pedagogického vedení takového kolektivu mladých lidí. V praktické části práce pak autor navrhuje konkrétní zpracování deseti témat programu VYTAX, kde jsou okruhy řazeny od témat osobní spirituality po prvky, které se týkají nejen zařazení do společenství, ale popisují i postup implementace motivačních výzev, které povedou účastníky k aktivnímu, tvůrčímu zapojení do rodiny církve.
Using Art Play for Deepening Selected Themes in the VYTAX Youth Programme
Keywords: Vytax; mládež; postmodernismus; motivace; vzdělání; zrání; hledání; zážitková pedagogika; reflexe; sekularizace; víra; výtvarné umění; Vytax; youth; postmodernism; motivation; education; maturation; seeking; experiential learning; reflection; secularization; faith; fine arts