Ovlivnění zdravého životního stylu u lidí ve středním věku s diagnózou Diabetes mellitus pomocí jógových cvičení - Kalina Zappová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své bakalářské práci jsem se zabývala ovlivněním zdravého životního stylu u lidí s diagnózou diabetes mellitus 1. typu pomocí půlročního intervenčního jógového programu. Program byl nazván Harmonie a byl speciálně uzpůsoben lidem s touto diagnózou. Program byl aplikován v období od listopadu 2011 do dubna 2012. Celého intervenčního programu se účastnilo 5 participantů, kteří se také účastnili výzkumného šetření. K ověření hypotéz byl použit dotazník POMS, metoda nedokončených vět a technika empatických rozhovorů. Zjištěná data potvrdila, že hodnotová orientace, aktuální psychický stav a postoje participantů se po programu zlepšily. Můžeme tedy dojít k závěru, že pravidelná jógová praxe má vliv na zdravý způsob života osob s diagnózou Diabetes mellitus 1. typu
Improvements of Healthy Life Style by Yoga practice for Diabetes Mellitus patients in middle age
Keywords: diabetes mellitus; jóga; zdravý život; intervenční program; hodnotová orientace a postoje; aktuální psychický stav; diabetes mellitus; yoga; healthy life; intervention programme; psychological state