Spolehlivost vyšetření SPECT při diagnostice poranění menisků kolenního kloubu - Vytopilová, Helena (Jihočeská univerzita, 2008)
Vzhledem k uložení menisků uvnitř kolenního kloubu je obtížné diagnostikovat poranění. Vyšetření lze provádět mnoha způsoby RTG, SONO a MRI. Část práce se zabývá těmito způsoby vyšetření. Největší část bakalářské práce je zaměřena na nukleární medicínu - detekce ionizujícího záření, zobrazovací metody, ale především neinvazivnímu vyšetření - kostní scintigrafie s použitím zobrazení SPECT. SPECT je tomografickou variantou běžné planární scintigrafie. SPECT vyšetření kolenních kloubů následuje po třífázové scintigrafii, která je kombinací dynamické a statické scintigrafie. Další část je věnována invazivní široce užívané metodě, artroskopii. Artroskopie je endoskopická metoda umožňující z minimálního přístupu vizuální diagnostiku a operační řešení. V závěru práce je hodnocen soubor pacientů vyšetřených metodou SPECT a posléze artroskopicky. Výsledky obou metod jsou porovnány. Cílem mé práce je publikovat stav metody SPECT u vyšetření menisků kolenních kloubů.
Reliability of the SPECT examination in diagnosis of meniscal lesions of the knee joint
Keywords: kolenní kloub; poranění menisku; natržení menisku; SPECT; scintigrafie; artroskopie; knee joint; injury; imaging method; scintigraphy; endos technique