Problematika likvidace nebezpečného odpadu - modelový případ baterií v píseckém regionu - Kaderka, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2010)
Anotace Bakalářská práce se zabývá možností zpětného odběru v konkrétní zvolené lokalitě (město Písek). Literární rešerše je sestavena z přehledu o odpadech, legislativy vztahující se k odpadům, dále zde řeším problémy spojené se znečišťováním životního prostředí. V praktické části jsem se zabýval problematikou odpadů s konkrétním zaměřením na zpětný odběr baterií a monočlánků na základních školách v Písku, kde byla v rámci kampaně v roce 2008 vyhlášena firmou ECOBAT soutěž v odběru baterií. Celkem bylo ve všech školách vybráno 2129,7 kg baterií, což přispělo k výraznému zvýšení sběru v celém městě Písek z 1,5 t v roce 2007 na 4,15 t v roce 2008. V soutěži vyhrála třída 9.B školy Tomáše Šobra s celkovým množstvím 379,7 kg baterií. Na posledním místě se umístila třída 5.A ze školy Edvarda Beneše, která sebrala 139,2 kg baterií. Dotazníkové šetření odhalilo, že výraznou motivací úspěšných tříd byla právě snaha vyhrát soutěž. Dívky i chlapci třídili baterie nejen kvůli soutěži, ale chtěli zároveň udělat něco pro přírodu, ovšem u dívek byla tato tendence výraznější. Vzdělanost rodičů enviromentální výchovu jejich dětí nijak zvlášť neovlivnila. Kampaň splnila svůj účel, došlo ke zvýšení počtu v sebraných baterií a měla také vliv na ekologickou výchovu dětí, téměř třetina z nich pokračuje ve třídění i po skončení soutěže.
The problem of hazardous waste disposal - The case study of battery collection in the region of Písek
Keywords: Klíčová slova: baterie; zpětný odběr; kampaň; dotazníkové šetření; nebezpečný odpad; Keywords: battery; return of waste; campaign; survey via questionnaire; hazardous waste