Jak ptáci hodnotí riziko predace v zimním období - Tvardíková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
V této práci jsem se zabývala ochotou několika druhů sýkor (Paridae) riskovat expozici predátorovi v zimním období. Pokusy jsem prováděla na krmítku a jako potenciální predátory jsem používala atrapu krahujce, poštolky, sojky, holuba, drozda a chomáč vaty o velikosti holuba (objekty). Zjistila jsem, že studované druhy sýkor jsou schopny rozeznat jednotlivé objekty a vyhodnotit jejich nebezpečnost. Ptáci riskovali přílet na krmítko v přítomnosti krahujce, poštolky a sojky méně než v přítomnosti ostatních objektů. Nenašla jsem rozdíl mezi chováním jedinců v přítomnosti krahujce a poštolky. Chování ptáků na krmítku je také ovlivněno sněhovou pokrývkou a teplotou.
How birds judge the risk of predation during winter
Keywords: Paridae; predace; přístup k potravě; vycpané atrapy; Paridae; predation; stuffed models; wintering birds; food access