Úloha radiologického asistenta při zobrazování prsu a organizování mamografického screeningu na akreditovaném pracovišti FN Bulovka v Praze - Michálková, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Úloha radiologického asistenta při zobrazování prsu a organizování mamografického screeningu na akreditovaném pracovišti FN Bulovka v Praze Ve své práci porovnávám jednotlivé zobrazovací metody při vyhledávání karcinomu prsu z pohledu jejich předností a omezení, komfortu pacientky a radiační zátěže. Vzhledem k tomu, že žádné vyšetřovací metody, kromě mamografie, nevyužívají ionizujícího záření a jelikož během mého výzkumu došlo na našem pracovišti k výměně klasického mamografu za digitální, porovnala jsem efektivní dávku u klasické filmové mamografie s dávkou u digitální mamografie. Zdůraznila jsem vzájemnou spolupráci radiologického asistenta s lékařem - radiologem při intervenčních výkonech v prsu. Pokusila jsem se vymezit a specifikovat rozsah činností radiologického asistenta na screeningovém mamografickém pracovišti ve FN Bulovka v jeho funkci organizačně administrativní a zejména z hlediska provedení kvalitních mamografických snímků. Zaměřila jsem se na mamografické projekce, kde hodnotím kvalitu mamografických snímků radiologické asistentky, která je speciálně vyškolená v oblasti mamární diagnostiky a dlouhodobým praktickým tréninkem získala zkušenosti se zobrazováním prsu, s radiologickou asistentkou, která nemá přílišné zkušenosti se snímkováním prsu a není speciálně kvalifikovaná v tomto oboru. Zpracováním výsledků se potvrdilo, že na mamografickém screeningovém pracovišti je důležitá speciálně vyškolená radiologická asistentka, která správným polohováním a zobrazením co největší části prsu zajišťuje dosažení optimální kvality snímků, pomáhá s přípravou podkladů pro datový audit a orientuje se v oblasti radiační ochrany. Je třeba zdůraznit, že dlouhodobým vzděláváním v tomto oboru a každodenním tréninkem získává asistentka potřebné zkušenosti, kterými může významně ovlivnit práci a výsledky mamografického oddělení. Speciální kvalifikace, praktický trénink, osobní zájem a dostatečný počet pacientek jsou nezbytnými komponenty mamografické kompetence.
The role of radiology assistant in Diagnostic imaging of breast and during the organization of the mammography screening at the Accredited Department of University Hospital Bulovka.
Keywords: mamografie; karcinom prsu; mamografické projekce; datový audit; mammography; breast cancer; mammographic images; data audits